söndag 16 februari 2014

Syfestivalen!

En liten rapport om gårdagens utflykt! :)

Jodå, vi kom iväg, fast T fortfarande kände sig lite krasslig. Vi lämnade av Theo hos farmor, som skulle vara barnvakt och sedan begav vi oss norrut mot storstaden och Älvsjömässan. T missade avfarten (eller rättare sagt, han trodde det skulle komma en till där det stod skyltat mot mässan, snarare än bara mot Älvsjö), så vi åkte av nästa avfart och krånglade oss tillbaka på småvägar och kom fram till mässområdet lite bakifrån. Något som visade sig vara ganska bra, för vi kom rakt in i ett parkeringsgarage jättenära östra entrén.

 
Många besökare, men inte toktrångt...
Jag får be om ursäkt för de suddiga bilderna, de är tagna på språng med mobilen... Mobilkameran är bra, men inte sååå bra. Den tar jättebra bilder om man står ordentligt still. ;)

Det första vi gjorde (efter att ha ätit varsin hamburgare, det var precis lunchdags när vi kom fram) var att leta reda på symaskinerna. Jag hade ju tittat ut en Husqvarna Viking Opal 650. Nu hade jag möjlighet att provsy både den och andra. Men jag höll fast vid min tanke att det var den jag ville ha. Eftersom symaskiner är ganska stora och otympliga grejer, trodde jag inte att de skulle ha dem med sig, utan att man skulle få beställa för leverans senare. Men jodå, hon plockade fram en kartong med en symaskin i under ett av borden och jag fick med mig den direkt. Så nu står den i hallen här hemma. Jag får nog ta och röja av köksbordet lite så att jag åtminstone får testa den innan vi flyttar! :)

Superhärliga tyger hos Delatezz
Sedan var det dags att leta tyg! Det fanns hur mycket härliga trikåtyger som helst! Jag hade helst köpt en bit av varje, men det hade nog sprängt hela renoveringsbudgeten för huset... Trikåtyger och quilttyger var klart mest representerade. Quilttygerna kunde man köpa i små paketbitar och trikåerna var ofta färdigklippta i vissa längder.Det som jag inte fann var vanliga bomullstyger på metervara. Nu hann jag inte igenom hela mässan, så det var massor av utställare jag hade tänkt gå till, som jag inte ens såg. T kroknade nämligen redan efter att symaskinen var köpt och gick och satte sig utanför. Jag fick en halvtimme på mig för resten (jag tog tre kvart). Jag hade en liten inköpslista, men den fick strykas och så fick jag titta på det jag hann och kolla lite efter sådant jag tyckte om i stället.

Pärlor, pärlor och åter pärlor hos Silverpärla
Pärlor, remmar och lås till wraparmband var jag ute efter, och det hittade jag hos Silverpärla. Supertrevliga tjejer som hjälpte mig med det jag var ute efter och till och med bar min lilla inköpskorg ("man ska ju inte bära när man är gravid", sa de). Tio strängar med pärlor, nio meter äkta skinnremmar och nio lås blev det. Det kan jag nog göra ett helt gäng armband av...

Inköp från Silverpärla
När man har varit på mässa är det alltid lika roligt att komma hem och kolla vad det är man egentligen har köpt! ;) Ofta blir det lite hetsigt på mässor och det har en tendens att bli massor av impulsshopping.

Tyger från Delatezz, Sydilla, mjukatyger.se m.fl. Och två böcker blev det också!
Böckerna hittade jag på väg ut till T. Kikade igenom dem lite snabbt och tyckte de verkade bra. Jag menar, sticka och virka kan jag ju, grundkunskaperna sitter, men det där andra... Hur gör man den där typen av mönster, hur virkar eller stickar man intarsia, hur gör man ökningar och minskningar på olika sätt och hur blir skillnaden osv. De här böckerna hade massor med tekniska tips och råd och bra vägledningar med tydliga bilder. Och inte var de så dyra heller.

När vi kom hem var jag ju tvungen att testa något, och eftersom symaskinen är väl inpaketerad och jag dessutom inte har plats att ställa den någonstans just nu, så plockade jag fram pärlorna.


Jag har aldrig gjort wraparmband förut, men friskt vågat, hälften vunnit, tänkte jag och satte igång. :)


Halvvägs igenom och det gick väldigt bra... Största problemet var att undvika att sticka sig på nålen hela tiden! Fästa trådändar var också lite klurigt, men det löste sig under tiden.


Strax efter tio var jag klar! Tror hela armbandet tog ungefär tre timmar eller något sådant att göra. Riktigt nöjd med resultatet, inte lika nöjd med färgerna... Eller, jo, färgerna är skitsnygga, men inte på mig. Jag som är blek från start, såg bara ännu blekare ut mot de turkosgröna pärlorna... :)


Sådana här blir det flera av! Nu har jag ju materialet till några till också. Nästa blir nog ett i vitt och rosa...

Ja, Syfestivalen var helt klart värt ett besök, och jag kommer troligen att åka dit igen i oktober, när det är mässa igen och när jag kan gå ordentligt utan foglossning och jag har plats att sätta mig att sy i huset. För ärligt talat så hade jag rejält ont i höfterna efter mässan igår och det är inte mycket bättre idag... Helt öm...

2 kommentarer:

 1. Åh vad det är roligt?.. jobbigt?..dyrt?...jag vet precis hur du känner det nu....flera år när jag sydde lappteknik åkte jag till Stockholm..jag var i himmelriket varje gång även om det kostat en del ...och att packa upp när man kom hem!! Wow !
  Men du , vad var det för fina armband du gjort?
  Hoppas du hämtat dig nu
  Ha det gott
  Kram Inga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt, jobbigt och dyrt, alla tre kan jag svara ja på. :) Den här gången blev det väl lite extra dyrt, eftersom jag köpte en symaskin också. Det fanns väldigt mycket trikåtyger och väldigt mycket för quiltning och lappteknik, som redan var klippt i små bitar. Jag fick ju inte vara där så länge (T ville hem igen redan efter en liten stund), så jag hann inte ens kika igenom ena halvan av mässhallen. Det var lite tråkigt, men jag får ta det till hösten i stället.

   Armbandet kallas för wraparmband, eller "wrap bracelet" på engelska. För tre varv runt handleden gör man ett som är ca 50 cm långt och virar runt. Finns massor med bilder och videos som visar hur man gör när man googlar. Jag använde skinnremmar som är 2mm tjocka och vaxpärlor som är 6mm.
   Ha det bra!

   Radera